ШВЕЦІЯ ПІДТРИМУЄ І ПРОДОВЖУЄ ПІДТРИМУВАТИ УКРАЇНУ

27 вересня 2024 року Львів з робочим візитом відвідав Надзвичайний і Повноважний Посол Швеції в Україні Мартін Оберг. Відбулася зустріч Глави дипломатичної місії Швеції з керівництвом регіону та Представництва.

 

Sweden1

Висловлено подяку шведській стороні за підтримку України у боротьбі проти російського агресора та надано інформацію про ситуацію з внутрішньо переміщеними особами, інвестиційний клімат регіону та спільні українсько-шведські проєкти.
Офіційно зареєстрованих внутрішньо переміщених осіб в області – 240 тисяч.  Значна частина – це люди пенсійного віку та інвалідністю, а також діти-сироти, яких привозили цілими організованими групами. Щоб усіх їх розселити, необхідно було реконструювати гуртожитки, створити модульні містечка, розширити відділення соціальних та медичних закладів. Крім того, Львівщина є хабом для лікування та реабілітації військовослужбовців. Третина лікарень області надає допомогу військовим.
Мартін Оберг зазначив, що у шведському парламенті всі партії підтримують Україну і шведська сторона прагне зробити свій внесок у перемогу України. Він зазначив, що для нього є честю бути Послом в Україні в такий історичний час. «Я не можу стримати емоції, коли чую і бачу, що коїть росія на вашій землі. Зі свого боку я буду підтримувати спільні шведсько-українські проєкти та закликатиму наших інвесторів робити те саме», – запев

photo2

нив Посол. Станом на зараз на Львівщині представлені 16 компаній зі шведськими інвестиціями. Разом з тим, є спільні неекономічні проєкти. До прикладу, торік компанія SALAR International організувала для громад Львівщини навчання у сфері місцевого самоврядування та політики децентралізації.
З української сторони було підкреслено, що Львівщина є відкритою та готовою до тіснішої співпраці зі шведським бізнесом в плані залучення інвестицій. Не менш важливою залишається культурна галузь. Європ

photo3

ейці лише зараз почали відкривати для себе українську культуру та мистецтво. На Львівщині є круті колективи, які має почути увесь світ. У травні торік Академічний симфонічний оркестр Львівської національної філармонії імені Мирослава Скорика виступив у Стокгольмі на фестивалі «Українська весна». Тоді на концерті були члени Європарламенту та шведська королівська родина. Це дуже гарний досвід, який українська сторона готова збільшувати в майбутньому.

Sweden4