НІМЕЦЬКА ПІДТРИМКА У ТРАНСФОРМАЦІЇ ВУГІЛЬНОГО МІКРОРЕГІОНУ ЛЬВІВЩИНИ

18 жовтня 2024 року Львів відвідав для участі у форумі «Справедлива трансформація вугільних громад України» (м.Шептицький) Тимчасовий повірений у справах Німеччини в Україні Тім Пранґе. В рамках візиту німецький дипломат був прийнятий керівництвом регіону та Представництва.

BRD 1Сторони обговорили ситуацію на Львівщині, можливості і шляхи інтенсифікації двосторонньої співпраці. Тім Пранґе окреслив питання, які цікавлять німецьку сторону, зокрема: енергетика, економіка, ВПО, інвестиції.
Німецькій стороні висловлено вдячність за надану допомогу та підтримку. Лише завдяки партнерству і дружбі можливо подолати ворога, а Німеччина є однією з економічно найсильніших країн Європи, яка найбільше підтримує Україну на світовій арені. Львівщина готова і надалі співпрацювати, особливо в економічній та культурній сферах, адже регіон є віддаленим від лінії фронту і має можливості для розвитку економіки та створення робочих місць. Для області є важливим втримати кадровий потенціал в Україні, а також мотивувати українців повертатись додому.
Окремо було обговорено позитивну співпрацю Львівщини з Німецьким товариством міжнародного співробітництва GIZ у питанні трансформації вугільного мікрорегірону та ряду  інших проєктів в області. Регіон трансформується до децентралізов

BRD 2

аної генерації енергії з розвитком зеленої енергетики.
Під час зустрічі сторони обговорили також питання освіти. Акцентом в цьому напрямі є розвиток професійно-технічної освіти на Львівщині, – за останні роки в області відкрили 45 навчальних центрів при профтехзакладах, це дозволяє студентам одразу здобувати практичні навички, які надалі необхідні роботодавцям.

18 жовтня делегація Посольства ФРН в Україні взяла також участь в роботі форуму «Справедлива трансформація вугільних

BRD 3

громад України», що став ключовою подією для обговорення майбутнього вугільних регіонів України. Захід об’єднав представників державної влади, міжнародних організацій та громад, був організований Асоціацією вугільних громад України у співпраці з Кабінетом Міністрів України, Міністерством енергетики України та Міністерством відновлення, а також за підтримки ЛОВА та Федерального міністерства

BRD 4

економіки та захисту клімату Німеччини та Німецького товариства міжнародного співробітництва GIZ.
Під час форуму презентували «План дій зі справедливої трансформації вугільного мікрорегіону на період до 2030 року». Він спрямований на забезпечення соціально справедливого переходу до нових видів діяльності, підвищення якості життя мешканців та створення умов для екологічно сталого розвитку, енергетичної стійкості та економічної диверсифікації вугільних громад. Понад рік над ним працювали понад 1000 представників уряду, місцевої влади, експертів, профспілок, шахтарів, громадських організацій та бізнесу.
Одним із головних подій заходу стало підписання низки важливих меморандумів, зокре

BRD 5

ма, з Німеччиною, Румунією, Польщею. Документи закладають основи для подальшої співпраці між урядом, місцевими громадами та міжнародними партнерами. Сторони координуватимуть зусилля для реалізації спільних заходів та програм, спрямованих на підтримку інвестиційного розвитку, поліпшення умов проживання, перехід на альтернативні джерела енергії та вирішен

BRD 6

ня екологічних проблем.